Valdkonnad / Toitumine

Projekti „Restoran läheb kooli" eesmärk oli julgustada koolikokki katsetama ja kasutama köögis uusi võtteid koolitoidu maitsvamaks ja tervislikumaks muutmisel ning saamaks julgustust ja tagasisidet restoranis töötavalt tipptaseme professionaalilt. Koolitoidu tervislikkust reguleerib määrus, kuid paljude õpilaste arvates on toidus vajaka just maitsest ja isuäratavusest.

Koolikokkadel ei jää sageli puudu mitte ametioskustest, vaid julgusest uusi asju proovida ja värsketest mõtetest. Igapäevasest rutiinist väljasaamine ja kõrvalpilk koos Projektis osalesid kolm erineva tausta ja suurusega kooli ning restoranikokka:

  • Rocca al Mare Kool (Tallinn) ning Roman Zaštšerinski (kohvik Moon)
  • Johannese Kool (Rosma küla, Põlvamaa) ning Peeter Pihel (restoran Neh)
  • Laulasmaa Kool ning ning Angelica Udeküll (Laulasmaa Spa)

Projekt koosnes kolmest etapist:

  1. Koolid ja restoranikokk kohtusid, et arutada, mis on konkreetse kooli murekohad ja milles kokad vajaksid kõige enam abi
  2. Koolikokk veetis päeva restoraniköögis, et õppida uusi nippe ja töövõtteid, mida saaks ka koolis kasutada.
  3. Üheskoos koostati ühe päeva koolilõuna menüü ja valmistati toit. Oluline oli, et menüü oleks realistlik ja koolis valmistatav ning vastaks määrusele.

Jagamaks kogemust ka teiste koolikokkadega, valmistati projektist kolm lühifilmi, mida saab vaadata siit: