Konkursid / Parim koolisöökla

Tallinna Toidumessil selgus 2007 aasta parim koolisöökla, kelleks osutus Rapla maakonnas asuv Kivi-Vigala Põhikool. Võitjate naiskonda kuulusid Katrin Klimenko ja Rutt Rasva.

Parima koolisöökla selgitas välja professionaalsetest toiduasjatundjatest koosnev žürii. Žürii võttis hindamisel arvesse kokkade professionaalsust, eine uudsust, välimust, toidu sobilikkust, maitset ning võimalikkust valmistada einet reaalselt koolitingimustes.

Žürii esimehe, restorani C ést La Vie peakoka, Vallo Kivibergi sõnul sai võitjate puhul määravaks nende töö tulemuse stabiilsus: võrdselt head olid nii kõik nende poolt valmistatud road kui ka kokkade töö köögis. Eraldi äramärkimise osaliseks said Kivi-Vigala Põhikooli kokad ka pearoa kõrvale valmistatud kõrvitsa-puuvilja salati eest.

Finaali pääsesid seitse kooli:

  • Jüri Gümnaasium
  • Kivi-Vigala Põhikool
  • Kosejõe Kool
  • Mammaste Lasteaed-Algkool
  • Paikuse Põhikool
  • Saku Gümnaasium

Konkursile laekus 25 tööd üle Eesti erinevatest koolidest. Esindatud on 11 maakonda ja 2 linna.

  • Urvaste kool
  • Parksepa Keskkool
  • Saaremaa Ühisgümnaasium
  • Kodila Põhikool
  • Kivi-Vigala Põhikool
  • Paikuse Põhikool
  • Pärnumaa Kutsehariduskeskus
  • Kildu Põhikool
  • Suislepa Lasteaed-Algkool
  • Tartu Waldorf Gümnaasium
  • Tartu Raatuse Gümnaasium
  • Sinimäe Põhikool
  • Õismäe Kool
  • Himmaste Algkool,
  • Mammaste Lasteaed-Algkool
  • Põlula Kool
  • Sõmeru Põhikool
  • Harmi Põhikool
  • Jüri Gümnaasium
  • Kosejõe Kool
  • Kose-Uuemõisa Lasteaed-Algkool
  • Padise Põhikool
  • Saku Gümnaasium
  • Oskar Lutsu Palamuse Gümnaasium
  • Albu Põhikool, Järvamaa
  • Sillamäe Eesti Põhikool
  • Kohtla- Järve Järve Gümnaasium
  • Aseri Keskkool

Hindamine ja žürii

Maakondlikud žüriid koosnesid maakonna terviseedendajast, maakonna tervisenõukogu liikmetest, lisaks esindajad Tervise Arengu Instituudist ja Põllumajandus-Kaubanduskojast.

Kui maakond on juba 2006-ndal aastal korraldanud või välja kuulutanud samalaadse võistluse, siis oli lubatud valida välja 2 edasipääsejat oma kriteeriumite alusel, kuid  väljavalitud koolid pidid esitama üleriigiliseks võistluseks tingimustele vastavad tööd.

Küsimustike järgi hinnati peamiselt söökla ja toitlustamise korraldust, fotode järgi köögi- ja söökla funktsionaalsust, puhtust ja lapsesõbralikkust. Menüüdes hinnati eri toidugruppide kasutamist, toidu tervislikkust ja vahelduvust, ning sobivust lastele. Menüüde toiduainelise ja toitainelise koostise hindamisel lähtuti Eesti toitumissoovitustest 2006 ning 2002. aastal välja antud sotsiaalministri määrusest „Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis". Koolide külastamisel pöörati tähelepanu peamiselt söökla korraldusele, miljööle ja puhtusele, teenindus- ja söömiskultuurile, toidu maitsele ja välimusele.

Lõppvõistlusel valmistasid võistkonnad igat toitu 6 portsjonit. Üks portsjon serveeriti pealtvaatajatele vaatamiseks, ülejäänud läksid žüriile hindamiseks. Valmis toite hindas 5 või enamast liikmest koosnev žürii ning lastežürii.

Finaali žüriisse kuulusid restorani C ést La Vie peakokk Vallo Kiviberg, TTÜ Toiduainete Instituudi assistent Sirje Jaansoo, Tallinna Ülikooli dotsent Kaie Pappel, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja projektijuht Annika Raun ja Andrea Kalluste Eesti Õpilasesinduse Liidust. Võistlust modereeris Martti Koppel Restoran Fahle peakokk.

Finaali võistlustöödes hinnati vastavust teemale ja soovituslikule kogukaloraažile (ca 800 kcal), kokkade professionaalseid töövõtteid ja töö organiseerimist ning toidu valmimise õiget ajastamist, valminud toidu/koolilõuna välimust, maitset, mitmekülgsust, tervislikkust ja serveerimist ning võimalikkust valmistada antud einet reaalselt koolitingimustes s.o. suurtes kogustes ning kiire serveerimise võimalusega.